24 / 08 / 2017

hoe FlickBike een 150 jaar oud product omtovert tot inspirerende innovatie

Leestijd: 3 minuten Te lang? Mail dit artikel

Mail mij dit artikel

Zelf noemen ze het een ‘vernieuwd deelfietsconcept’, wij noemen het een ‘inspirerende innovatie’. Met de opkomst van de deelcultuur op het gebied van huizen, auto’s en ander bezit kan de fiets natuurlijk niet achterblijven. FlickBike maakt het mogelijk om altijd en overal toegang te hebben tot gezond vervoer: de fiets.

Feit is dat tijd steeds schaarster wordt. Van A naar B moet makkelijk, comfortabel en vooral snel. En dit vraagt om een nieuwe manier van vervoer: gericht op gemak. Met FlickBike heb je niet eens meer een eigen fiets nódig. Door de FlickBike app te downloaden zie je een kaart met alle dichtbijzijnde FlickBikes. Willekeurig geparkeerd en direct beschikbaar. Een sleutel is ook alleen maar lastig. Met de app is het zelfs mogelijk om het slot te openen. In totaal zijn er zo’n duizend FlickBikes door Amsterdam en nabije omgeving verspreid.

het eenvoudige nog eenvoudiger maken

Je fiets op slot doen? Scan de barcode. Probleem melden? Verstuur een foto van het probleem. Het concept is gericht op versimpeling en gemak. Iets wat we vaker terugzien bij bijvoorbeeld Peerby of SnappCar. Een traditioneel product wordt omgetoverd tot een dienst. En deze dienst wordt vereenvoudigd door techniek. Hierdoor wordt delen aantrekkelijk dan bezitten.

that’s the stuff

De fietsen zelf zijn voorzien van een innovatief slot en de verlichting komt van een geïntegreerd zonnepaneel, de speciale foambanden kunnen niet lek en het ingebouwde GPS-chip spoort dieven snel op. Door de fietsen Amsterdam-proof te maken passen ze ook echt bij de stad en zouden ze zomaar onlosmakelijk verbonden kunnen worden met het straatbeeld. Denk aan de gele taxi’s in New York.

Ondanks de kritiek rondom het ‘vervuilen van de stad met fietsen’ blijft FlickBike positief. Samen met de gemeente Amsterdam strijden ze voor hun gezamenlijke doel: minder fietsen in de stad. En meer mogelijkheden en ruimte om de stad te ontdekken. Om de verspreiding van de fietsen optimaal te maken rijden er busjes rond die de fietsen ophalen en verplaatsen.

waarom inspirerend?

Het concept is overgewaaid uit Azië, waar het fenomeen erg populair is: een fiets lenen met een app. De visie? Je reis in eigen beheer. Wederom staat de klant bij dit concept aan het roer. Klant bepaalt immers zelf wanneer hij gebruik wil maken van het product. Naast vervoer zijn er nog een hoop andere diensten en producten die vragen om eigen beheer.

score op de pijlers

FlickBike is een uitblinker in hun manier van organiseren, gecombineerd met hun innovatieve product. Ze zijn in alles gericht op het zo soepel, makkelijk en snel laten verlopen van het proces. Dit alles is ontstaan uit hun authentieke visie: je reis in eigen beheer. Waar ze achterblijven is op relatie-gebied. Door meer persoonlijkheid terug te laten komen in hun dienst kan dit verbeterd worden.

Om over na te denken

 • Laat jij jouw klant aan roer staan? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?
 • Welke diensten en producten in jouw organisatie vragen om eigen beheer? En hoe kun je hier technologie voor toepassen?

Onze diensten die in deze case zijn besproken

OrganisatieontwikkelingMarktstrategie & Impact

Heb je hier een vraag over?

Mirjam Rasmussens

Research- en Communicatiemanager

Stories of Inspiration

Elk kwartaal de laatste inzichten en verhalen in je mail.

Meer publicaties

 • welk reisbedrijf heeft een missie?

  Lees verder
  4 Te lang? Mail dit artikel.
 • even voorstellen …dit is Linda

  Lees verder
  2 Te lang? Mail dit artikel.
 • Mail mij dit artikel